Πεδίο Μάχης

Posted on Ιουνίου 13, 2012

1Μέχρι τη δεκαετία του 1960, ήταν μία από τις πιο όμορφες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, με την επιβλητική ορθόδοξη εκκλησία, έχει μετατραπεί, ανεπίσημα, σε εμπόλεμη ζώνη, για κάποιους Έλληνες που μάχονται εναντίον του, ραγδαία αυξανόμενου, πληθυσμού μεταναστών, και σε μια γειτονιά όπου κατοικούν η φτώχεια και η βία.

Κατά τη δεκαετία του ΄90, πολλοί μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι, συγκεντρώθηκαν σε αυτήν την περιοχή αναζητώντας φθηνά καταλύματα. Με το πέρασμα των χρόνων ο αριθμός των μεταναστών συνέχισε να αυξάνεται – πολλοί από αυτούς κοιμούνταν γύρω από την πλατεία ή καταλάμβαναν εγκαταλελειμμένα κτίρια. Οι Έλληνες άρχισαν να δυσανασχετούν με την παρουσία τους και ξέσπασαν συγκρούσεις. Το 2008, μερίδα κατοίκων της περιοχής, με την υποστήριξη ακροδεξιών ομάδων, αποφάσισαν πως, αν το κράτος ήταν απρόθυμο να κάνει κάτι, θα αναλάμβαναν οι ίδοι δράση. Ξεκίνησαν περιπολίες, στη διάρκεια των οποίων πολίτες χρησιμοποιώντας τη βία, απομάκρυναν τους μετανάστες. Το μήνυμα που έστειλαν στους ξένους ήταν ηχηρό και ξεκάθαρο: δεν τους θέλουμε.

Τα δύο τελευταία χρόνια, τα κάποτε σποραδικά περιστατικά, έγιναν συχνά και ιδιαίτερα βίαια.. Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία δεν είναι πλέον ασφαλείς για σκουρόχρωμους ανθρώπους.

Το μίσος έχει ριζώσει βαθιά και οι αντικρουόμενες πλευρές έχουν ταμπουρωθεί σε μια ανυποχώρητη θέση χωρίς διέξοδο.

Δείτε το βίντεο εδώ :  http://theprism.tv/Greek/home5.php#&panel1-2