Μαυροπετρίτης – Το γεράκι του Αιγαίου

Posted on Ιανουαρίου 4, 2012

0 

Το ντοκιμαντέρ «Μαυροπετρίτης, το γεράκι του Αιγαίου» μιλά για το γνωστό στην Ελλάδα ως βαρβάκι. Η μεγάλη του πληθυσμιακή συγκέντρωση στον ελλαδικό χώρο, εφόσον εδώ αναπαράγονται τα 3/4 του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, το καθιστά ως το σημαντικότερο είδος πουλιών που φιλοξενεί η Ελλάδα, το οποίο προστατεύεται τόσο από την ελληνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η επίσημη ονομασία του μάλιστα είναι «το Γεράκι της Ελεονόρας», προς τιμήν μιας Σαρδηνής πριγκίπισσας που πρώτη με διάταγμα επέβαλε την προστασία των γερακιών το 14ο αιώνα.

Το 1987 το 70% της παραγωγής σταφυλιών στην Κρήτη καταστράφηκε εξαιτίας ενός εντόμου της ευδεμίδας. Το έντομο αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένους ψεκασμούς, αλλά την ίδια περίοδο μεγάλος αριθμός γερακιών και άλλων πουλιών βρέθηκε δηλητηριασμένος σημαίνοντας συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από την εκτεταμένη χρήση χημικών στη γεωργία, άλλοι κίνδυνοι που απειλούν το μαυροπετρίτη είναι η μεταφορά ζώων στις νησίδες για βόσκηση -αυθαίρετη επέμβαση σε ευαίσθητα οικοσυστήματα με καταστροφικές συνέπειες- ενώ η παρατεταμένη όχληση από σκάφη αναψυχής ή το θόρυβο των επισκεπτών μπορεί να αποβεί επίσης μοιραία, καθώς τα ενήλικα πτηνά αναγκάζονται να πετάξουν μακριά από τη φωλιά τους αφήνοντας εκτεθειμένα τα αυγά ή τους νεοσσούς.

Το πρόγραμμα Life που ξεκίνησε το 2003 για την προστασία του μαυροπετρίτη στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σκοπός του προγράμματος ήταν η διασφάλιση της καλής κατάστασης διατήρησης του μαυροπετρίτη στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, όπου το είδος αναπαράγεται, μέσα από τη διαχείριση συντονισμένων δράσεων διατήρησης και προστασίας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Καλτζής
Σενάριο-Σπικάζ: Ευγενία Μαραγκού
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου
Οπερατέρ: Μιχάλης Παρασκευόπουλους
Βοηθός Οπερατέρ: Τάσος Μπουρδέκας
Μοντάζ: Πέτρος Σκλάβος
Μουσική-Μιξάζ: Βαγγέλης Σπανακάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Γρηγόρης Τσενές
Επιστημονικός Σύμβουλος: Τάσος Δημαλέξης

Links:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία

Δημοσίευση: 04-01-2012
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 26:28

πηγή : http://www.politestv.gr/index.php?id=1000&article=44&fos=1